Visuaalinen Provinssi

 

Aluetaide

 

Joka vuosi Provinssi tarjoaa festivaaliyleisölleen myös visuaalisia elämyksiä ja aluetaiteen teokset ja festivaalialueen somistus täydentävät festivaalin tunnelmaa lisäten viihtyvyyttä ja näyttävyyttä. Festivaaliyleisön aisteja hellitään upeilla teoksilla ja aluesomisteilla, jotka ovat jo usean vuoden ajan rakentuneet lähes täysin kierrätysmateriaaleista. Tänäkin vuonna festivaalin aluetaiteessa ja alueen visualisoinnissa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja monivuotisia sekä kestäviä vaihtoehtoja.

 

ALUETAIDE 2019

Provinssin aluetaide on palannut tapahtuman juurille – tänä vuonna vietämme värien ja Ihmisten juhlaa! Teema muistuttaa siitä, miten Provinssi kutsuu jokaisen taustasta, iästä, sukupuolesta tai muista määritteistä riippumatta ilakoimaan yhdessä!

Tämä teema näkyy monissa eri yksityiskohdissa. Jo aiemminkin Provinssin aluetaiteen takana töitä tehneet Sini Savela ja Sanna Keisala luovat Ihmisen ja luonnon suhdetta kuvaavan viisimetrisen ihmishahmon. Teemaa täydentävät Juhani Perälän vielä yllätyksenä pysyvät maalaukset Provinssin artististeista ja Harri Piispasen Bodycount-teos, joka on symboli niin tarkoituksettomalle kuluttamiselle kuin tarpeellemme pitää yllä tietynlaisia kulisseja. Mm. Juhanin ja Harrin teoksia voi ihastella Myllypihan taidenäyttelyssä.

Taidetta on ensimmäistä kertaa luomassa alueelle myös erilaiset työllistämishankkeet. Seinäjoella toimivien hankkeiden, Tolkkupajan ja Nuorten Startin, osallistujat tekevät sekä omat teokset alueelle että ovat mukana rakentamassa kokonaisilmettä. Tolkkupajalaisten ideoima Hug me on osallistava ja koskettava teos, Nuorten Startti visualisoi alueen vesistöä teoksellaan UFO unknown floating objects. Jotta alue tulee näyttämään upealta, tiimissä toimii jälleen suuri joukko vapaaehtoisia.

Taide tuo alueelle myös viihtyvyyttä – jo viime vuonna ihastuttanut hengailualue säkkituoleineen ja rengaspenkkeineen kutsuu myös tänä kesänä lepuuttamaan jalkoja puiden katveeseen. Lisäksi lisäämme istuinten määrää ympäri tapahtuma-aluetta. Provinssi kaunistuu ympäristöystävällisesti kierrätysmateriaaleilla yhteistyössä Lakeuden Ympäristöhuollon ja SPR Hyllykallion kanssa.

 

Juhani Perälä

Juhanin maalaustaidot, vilkkaat värisommitelmat, inspiroivat materiaalikokeilut ja intohimoiset siveltimen vedot synnyttävät mielikuvituksellisia ja rikkaita muotokuvia, joita on nyt nähtävillä Provinssin aluetaiteessa. Perälän suuret maalaukset värittävät Myllypihalle tulevaa taidenäyttelyä.

 

Bodycount

Bodycount on Harri Piispasen tekemä valtava kierrätetyistä ja päättömistä pehmoleluista tehty hahmo, joka toimii myös pukuna. Maskottimainen, pehmeä ja hellyttävänkin oloinen ulkokuori on todellisuudessa raskas ja hiostavan kuuma - teos on täynnä kontrasteja! Jäykkäliikkeisellä asulla onkin painoa yli 45 kiloa. Asu kommentoi tarvettamme pitää yllä tietynlaista vaikutelmaa itsestämme ja symbolisoi turhaa kuluttamista. Jättimäisen leluturkiksen tapauksessa kauneus tulee kyvyttömyyden hinnalla.
Festivaalin aikana asulla tehdään performanssi, jossa Piispanen pukee sen päälleen ja vaeltaa yleisön joukossa niin kauan kuin jaksaa. Bongaa Bodycount Myllypihalta tai mistä tahansa päin aluetta!

 

Tolkkupaja ja Nuorten Startti

Paikallisten nuorten työllistämishankkeiden, Tolkkupajan ja Nuorten Startin, nuoret ovat osallistuneet Provinssin aluetaiteen tekemiseen. Sen lisäksi, että osallistujat ovat mukana rakentamassa visuaalisia elementtejä, nuoret ovat saaneet ideoida ja käyttää luovuuttaan omissa teoksissaan. Bongaa alueelta Tolkkupajan osallistava Hug me -teos ja Nuorten Startin vesistöjä visualisoiva UFO unknown floating objects sekä puuhun rakentuva Puupäät.

 


Kuva: Provinssi / Viljami Väisänen

 

VUODEN 2019 ALUETAIDEHAKU ON AUKI!

Aluetaidetta voi hakea tekemään joko yksin tai työryhmänä taustasta riippumatta. Toivomme aluetaiteelta näyttäviä, käytännöllisiä ja osallistavia teoksia. Ekologisuus on yksi festivaalimme tärkeimmistä arvoista ja siksi aluetaiteessa suositaan kierrätysmateriaalien käyttöä sekä muita ympäristöä kunnioittavia ja huomioivia tapoja luoda taidetta. Aluetaide on ollut viime vuosina näkyvästi esillä festivaalialueella ja Camp Provinssissa, mutta ideoita saa esittää festivaalialueen ulkopuolellekin.

Toivomme tämän vuoden aluetaiteelta erityisesti yhteisötaidetta ja kierrätysmateriaalin hyödyntämistä tarvikkeissa ja tarpeistossa. Huomioithan hakiessasi myös muut Provinssille tärkeät arvot, kuten yhdenvertaisuuden. Alueen somistuksessa pyritään kunnioittamaan kestäviä arvoja ja kaunista Törnävänsaaren ympäristöä.

Kaikille valituille aluetaiteen toteuttajille kuuluu kolmen päivän festivaaliranneke, majoitus (koulumajoitus) ja ruokailu. Sen lisäksi, että teokset näkyvät festivaaliyleisölle alueella, niitä pääsee ihailemaan myös festivaalin sosiaalisen median kanavilla. Korvauksista ja palkkioista sovitaan tapauskohtaisesti.

 

>>> HAKEMUSLOMAKE

 

Kysymyksiä hakuun liittyen voi esittää osoitteeseen kristiina(at)provinssi.fi 

 

Aluevisu
Kuva: Provinssi / Viljami Väisänen