Visuaalinen Provinssi

kuva
Kuva: Provinssi / Mika Alavesa

PROVINSSIN ALUETAIDE

Provinssin silmiähivelevä aluetaide koostui vuonna 2017 miltei kokonaan kierrätetyistä materiaaleista. Kierrätetyn materiaalin käytöstä taideinstallaatioissaan tunnettu taiteilija Landys Roimola loihti Törnävänsaaresta taianomaisen ympäristöä kuormittamatta.

Provinssin näyttävä maamerkki, Norsu muutti alueelle vuonna 2016 ja asustelee Törnävänsaarella vielä tänäkin päivänä. Norsu on Roimolan suunnittelema ja kuvastaa kahden hengen talouden vuosittain tuottamaa jätemäärää (1000kg). Norsun matka Rytmikorjaamolta Törnävänsaareen kesti yli 5 tuntia ja sen siirtämiseen osallistui yli 20 henkeä!

kuva
Kuva: Provinssi / Koskenkorva

Provinssi sai vuonna 2016 Ekokompassi tapahtuma - ympäristösertifikaatin erityismaininnalla taiteellisesta luovuudesta ympäristöasian esilletuomisessa. Vuonna 2017 sama linja jatkui ja muille tarpeettomat roskat saivat uuden elämän osana Provinssin upeaa aluetaidetta. Suuressa osassa tulee olemaan osallistaminen - taidetta ei tarvinnut tyytyä vain katselemaan, vaan teoksiin sai sukeltaa sisään ja niitä sai kokea monin eri aistein.

Mahtipontisin installaatio oli alueelle rakentunut labyrintti, jossa vierailijat saivat sukeltaa sisään erilaisiin maailmoihin. Maailmat veivät vierailijat toisiin todellisuuksiin ja nämä maailmat olivat toinen toistaan lumoavampia. Digitaalisuutta hyödyntämällä labyrinttiin luodaan vuorovaikutteinen metsä, joka reagoi ihmisen liikkeisiin. Näin ollen kokemus on jokaiselle vierailijalle erilainen. Interaktiivinen metsä oli graafisen suunnittelijan ja kuvittajan, Sofia Pusan käsialaa. Escape Room Helsingin ongelmanratkaisutehtävä oli myös osa labyrinttia ja Suomen Lanka Oy:n langat ovat koristavat kaunista installaatiota. Minifactoryn 3D-tulostin on tänäkin vuonna festivaalikävijöiden ihailtavana.