Visuaalinen Provinssi

kuva
Kuva: Provinssi / Mika Alavesa

PROVINSSIN ALUETAIDEHAKU ON NYT AUKI!

Aluetaidehaku on nyt auki! Mitä juuri sinä tai kaveriporukkasi haluaisitte toteuttaa Provinssin festivaalialueelle?

Etsimme hyviä tekijöitä suurilla ideoilla! Olet ehkä bongannut Landys Roimolan upean Norsun tai styroksilinnut vedessä? Mistä tulee tämän vuoden suosituin selfiepaikka? Toivomme teoksilta mm. näyttävyyttä ja käytännöllisiä ajatuksia, esimerkiksi teoksia jotka toimivat myös istumapaikkoina.

Unohda näpertely ja maalaa kreisein ideasi isolla pensselillä! Aluetaidehaku on avoinna 11.2.2018 saakka. Hae mukaan: http://bit.ly/aluetaidehaku

Provinssi hakee taiteilijoita mukaan tekemään juhlavuoden festivaalia. Minkälaisen teoksen sinä haluaisit toteuttaa?

MUUTAMA VINKKI! Kun suunnittelet festaritaidetta, kiinnitäthän huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Näyttävyys
  • Toivomme suuria teoksia, pienet hukkuvat festarihälinään. Haluamme, että teoksesi huomataan!
 • Luonto
  • Törnävänsaaren alue on luonnonkaunis jokineen ja puineen. Miten luontoa voisi hyödyntää aluetta kunnioittaen?
 • Kestävyys
  • Festarielämä on villiä, joten teos täytyy olla joko sijoitettavissa niin, ettei se hajoa tai sen tulee olla kestävä. Teoksen tulee voida hyvin niin sateella ja tuulella kuin aurinogssakin. Tällöin teos on myös turvallinen.
 • Ekologisuus
  • Toivomme idearikasta kierrätysmateriaalien käyttöä ja ekologista ajattelua myös taiteessa (uudelleen käyttö, muunneltavuus, pitkäikäisyys)
  • Käytettävyys
  • Esimerkiksi teokset, joiden päällä voi istua tai joiden sisään voi mennä, ovat festarimaailmassa kuumaa kamaa

Lisäksi toivomme, että teokset ovat:

 • Poliittisesti ja ideologisesti neutraaleja sekä hyvällä maulla tehtyjä
 • Toteutettavissa miellellään pienellä budjetilla
 • Kuljetettavissa ja purettavissa

PROVINSSIN ALUETAIDE

Provinssin silmiähivelevä aluetaide koostui vuonna 2017 miltei kokonaan kierrätetyistä materiaaleista. Kierrätetyn materiaalin käytöstä taideinstallaatioissaan tunnettu taiteilija Landys Roimola loihti Törnävänsaaresta taianomaisen ympäristöä kuormittamatta.

Provinssin näyttävä maamerkki, Norsu muutti alueelle vuonna 2016 ja asustelee Törnävänsaarella vielä tänäkin päivänä. Norsu on Roimolan suunnittelema ja kuvastaa kahden hengen talouden vuosittain tuottamaa jätemäärää (1000kg). Norsun matka Rytmikorjaamolta Törnävänsaareen kesti yli 5 tuntia ja sen siirtämiseen osallistui yli 20 henkeä!

kuva
Kuva: Provinssi / Koskenkorva

Provinssi sai vuonna 2016 Ekokompassi tapahtuma - ympäristösertifikaatin erityismaininnalla taiteellisesta luovuudesta ympäristöasian esilletuomisessa. Vuonna 2017 sama linja jatkui ja muille tarpeettomat roskat saivat uuden elämän osana Provinssin upeaa aluetaidetta. Suuressa osassa tulee olemaan osallistaminen - taidetta ei tarvinnut tyytyä vain katselemaan, vaan teoksiin sai sukeltaa sisään ja niitä sai kokea monin eri aistein.

Mahtipontisin installaatio oli alueelle rakentunut labyrintti, jossa vierailijat saivat sukeltaa sisään erilaisiin maailmoihin. Maailmat veivät vierailijat toisiin todellisuuksiin ja nämä maailmat olivat toinen toistaan lumoavampia. Digitaalisuutta hyödyntämällä labyrinttiin luodaan vuorovaikutteinen metsä, joka reagoi ihmisen liikkeisiin. Näin ollen kokemus on jokaiselle vierailijalle erilainen. Interaktiivinen metsä oli graafisen suunnittelijan ja kuvittajan, Sofia Pusan käsialaa. Escape Room Helsingin ongelmanratkaisutehtävä oli myös osa labyrinttia ja Suomen Lanka Oy:n langat ovat koristavat kaunista installaatiota. Minifactoryn 3D-tulostin on tänäkin vuonna festivaalikävijöiden ihailtavana.

Luonnoksia labyrintti-installaatiosta
Labyrintti-installaation luonnoskuvia

Taiteeseen saattoi Provinssissa törmätä missä tahansa - vedessä, maassa, ilmassa ja jopa ihmismassojen joukossa. Stadin Ammattiopiston opiskelijat loivat eläviä taideteoksia alueelle ja Seinäjoen Kansalaisopiston kanssa yhteistyössä luodut taideteokset olivat osa kaunista taidekokonaisuutta. Yhdessä Lakeuden Ympärisöhuollon kanssa etsittiin kierrätysmateriaalia, josta taideteokset luodaan. Vallilan kauniit printit olivat isosti näkyvillä festivaalialueella.

Landys Roimola

Lue lisää Landys Roimolan töistä osoitteesta http://landysroimola.com/

 

Aluetaiteen toteutuksessa yhteistyössä:

Kierrätyskeskus  Lakeuden Ympäristöhuolto

Vallila MiniFactory

Prysmian Group  Pohjois-Suomen Sähkö

Schneider Electric  Seinäjoen Kansalaisopisto

Sofia Pusa  Suomen Lanka

Tukos media